Projekts Cities2030 iegājis finiša taisnē un Marseļā pēdējo reizi bija iespēja tikties ar projekta partneriem.
Lai apkopotu, izvērtētu un dalītos ar projekta #CITIES2030 sasniegumiem, no 19. līdz 21. jūnijam Marseļā (Francijā) notika tā noslēguma pasākums. Turp devās arī pilotteritorijas Latvijas Lauku foruma pārstāvji – projekta koordinatore Aiva Apša-Ķīšeniece, izpilddirektores p.i. Zane Puriņa – Seredina un Daiga Siliņa no biedrība “No Salacas līdz Rūjai”, kas projektā organizēja pasākumus bērniem un jauniešiem par pārtikas tēmām. Kopā ar Latvijas Lauku forumu projektā darbojas arī partneri no Vidzemes plānošanas reģions.
Šā gada septembrī noslēgsies šis gandrīz četrus gadus ilgušais ES zinātnes un pētniecības atbalsta programmas “Apvārsnis 2020” projekts “Sadarbībā balstīta ilgtspējīgu un drošu pārtikas sistēmu veidošana “Food2030″ mērķu sasniegšanai” (CITIES2030). Šajā starpnozaru projektā piedalās 41 partneris no 20 valstīm, tai skaitā Latvijas. Projekta galvenais mērķis ir risināt ilgtspējīgas pārtikas sistēmas problēmas un veicināt prakses “No lauka līdz galdam” ieviešanu, lai ikvienam Eiropā būtu pieejama veselīga un vietējas izcelsmes pārtika.
Pasākuma ietvaros notika pilsētu un reģionu pārtikas sistēmu pārmaiņām veltīta konference, projekta #CITIES2030 Ģenerālā asambleja un citas saistītās aktivitātes.
Konferencē galvenā uzmanība tika pievērsta politikas inovācijām, labās prakses un kopienas iesaistes piemēriem Marseļas pilsētas-reģiona pārtikas sistēmās. Tika apspriesti arī pilsētas plāni, lai līdz 2030. gadam Marseļa kļūtu par klimatneitrālu pilsētu. Papildus tam, tika analizētas dažādas stratēģijas, kā uzlabot ilgtspējīgas pārtikas ražošanu un patēriņu, veicināt sabiedrības izpratni par vides jautājumiem un integrēt ekoloģiskos risinājumus pilsētas infrastruktūrā.
Ģenerālā asambleja sniedza ieskatu par paveikto projekta partnervalstīs un organizācijās, prezentējot projekta sasniegumus – veikto pētījumu un aptauju rezultātus, kā arī izveidoto datu apmaiņas platformu. Dalībnieki tika informēti arī par turpmākajiem uzdevumiem, kas jāveic līdz projekta noslēgumam septembrī.
Pasākumā notika arī divas paralēlas darba grupu sesijas, kas veicināja diskusijas un sniedza vērtīgas iespējas kontaktu veidošanai un ideju apmaiņai par galvenajām tēmām saistībā ar pilsētu-reģionu pārtikas sistēmām. Darba grupu dalībnieki aktīvi piedalījās, izmantojot spēļu elementus, lai dalītos pieredzē, kas iegūta dzīvo prakšu laboratorijās. Klātesošie guva ieskatu blokķēdes risinājumos un “digitālajos dvīņos”, kā arī iepazinās ar #CITIES2030 Observatorijas platformu internetā, kas varētu kļūt par noderīgu resursu Eiropas pētniekiem, politikas plānotājiem un citiem interesentiem.
Visas šīs pieejas un risinājumi ir ar mērķi atbalstīt partnervalstis to pārejā uz ilgtspējīgākām pārtikas sistēmām.
#CITIES2030 mērķis ir risināt ilgtspējīgas pārtikas sistēmas problēmas, atbalstīt un veicināt prakses “No lauka līdz galdam” ieviešanu, lai ikvienam Eiropā būtu pieejama veselīga un vietējas izcelsmes pārtika. Projektā piedalās 41 partneris no 20 valstīm.
Projekts “CITIES2030” ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis 2020” saskaņā ar granta līgumu Nr. 101000640.
#Cities2030 / #Food2030 / #Horizon2020 / #LLF / Cities2030 Project