Biedrības “No Salacas līdz Rūjai” Dižprojekts 2022 ir “Mākslas piesaiste novadam”, ko īstenoja Valmieras novada pašvaldība

Biedrības “No Salacas līdz Rūjai” Dižprojekts 2022 ir “Mākslas piesaiste novadam”, ko īstenoja Valmieras novada pašvaldība
30.01.2023

PROJEKTA NOSAUKUMS: Mākslas piesaiste novadam

ĪSTENOTĀJS: Valmieras novada pašvaldība

VIETA: “Sēļu muiža”, Sēļi, Sēļu pagasts, Valmieras novads, LV-4213

PROJEKTA FINANSĒJUMS: kopējās izmaksas: 5900,00 EUR, ELFLA publiskais finansējums: 4500, 00 EUR  

PROJEKTA MĒRĶIS: Uzlabot mūsdienu kultūrtelpai atbilstošu infrastruktūru un pieejamību mākslas piesaistei novadam, nodrošinot ilgtspējīgu mākslas, kultūras un kultūrtūrisma attīstību reģionā.

PROJEKTA AKTIVITĀTES UN REZULTĀTI: Meklējot jaunus risinājumus Sēļu muižas kultūrvēsturiskā mantojuma pievilcīgas infrastruktūras uzlabošanai un pieejamībai, radot sakārtotu un pievilcīgu vidi mākslas piesaistei Sēļu muižas kultūras un mākslas piedāvājums tiek mērķtiecīgi veidots, akcentējot kultūrvēsturiskā mantojuma nozīmību, Sēļu muižas tēla atpazīstamību veicinot kultūrtūrisma attīstību Ziemeļvidzemē. Pēdējo gadu laikā Sēļu muižā ir izveidojusies apjomīga porcelāna figūriņu kolekcija /aptuveni 600-700 priekšmeti/, kas raksturojas ar līdz pat 18.gs. beigām augsto, porcelāna izstrādājumu līmeni – plastisko formu daudzveidību, apgleznojuma tīriem un dažādiem krāsu sabalsojumiem un augstu tehnisko izpildījumu. Laika gaitā Sēļu muižas īpašumā ir nonākušas mākslas un vēstures grāmatas, kas saglabājamas un eksponējamas interesentiem.

Pateicoties sabiedrības rosinājumam, realizējot projektu tika izgatavotas mēbeles vēsturisku materiālu un pastāvīgas porcelāna kolekcijas ekspozīcijas izvietošanai. Sadarbībā ar SIA WoodHeart mēbeļu galdnieku Tāli Grīnbergu, konsultējoties ar Valmieras un Limbažu muzeja vēsturniekiem, mēbeles tika maksimāli pielāgotas stilam un telpas plānojumam, radot muižas laika noskaņu.

Projekta īstenošana ir aizsākums Sēļu muižas Mākslas salona izveidei, nodrošinot teritorijas pievilcību, publisku pieejamību un ilgtspējīgu mākslas, kultūras un kultūrtūrisma attīstību visam reģionam.