Cities2030 projekta  mērķis ir palīdzēt pilsētām un reģioniem īstenot ilgtspējīgas pilsētu un reģionu pārtikas sistēmas.  Liela nozīme šajā procesā ir metodoloģijai, it īpaši sistēmiskās domāšanas metodei, kas tika pielāgota aktīvo laboratoriju un politikas laboratoriju darba procesā pārtikas sistēmas izmaiņu radīšanai. Vairāk par izstrādāto metodi lasiet šeit.

Šogad Vidzemes reģionā projektā ir attīstīti vairāki dzīvās prakses laboratoriju eksperimenti, kur viens virziens bija iesaistīt vietējos ļaudis, kuri sevi saredz pārtikas sistēmā un kopā vēlas to mainīt, lai veicinātu vietējās produkcijas nonākšanu uz vietējo skolu un bērnudārzu galdiem. Vislielākie izaicinājumi tika saistīti ar zināšanu un izpratnes trūkumu par pārtikas sistēmu un tās elementu mijiedarbību, ar izaicinājumiem veselīga uztura lietošanā un ar īso pārtikas ķēžu nodrošināšanu. Sistēmiska izpratne un Aisberga modeļa pielietošana tika izmantota, lai identificētu to cēloņus, kuriem rast risinājumus. Kā viena no problēmām iezīmējās sadarbības trūkums. Lai veicinātu sadarbību starp pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm, vietējiem ražotājiem, uztura speciālistiem, ēdinātājiem un bērniem un viņu vecākiem, tika ieplānots kopīgs izglītojošs un radošs pasākums pie vietējiem ražotājiem, kurš notika 17.jūnijā bioloģiskajā saimniecībā “Varšavas”. Tikšanās prototips tiks rosināts izmantot vietējās pašvaldībās, atbalstot pirmsskolu izglītības iestāžu iniciatīvas bērnu izpratnes veicināšanai par pārtiku.

Otrs virziens bija sinerģija ar EIT Climate-KIC Pioneers programmu, kā rezultātā 4.novembrī notika tikšanās Siguldas zaļās domas nesēju GreenFest telpās par īso pārtikas piegādes ķēžu stiprināšanu un zaļā publiskā iepirkuma, kā tā atbalsta instrumenta, uzlabošanu. Pie “apaļā galda” sēdās pārstāvji no Latvijas Lauku foruma, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra, Agroresursu un ekonomikas institūta, vietējo zemnieku kooperatīva Ekologisks.lv, Cēsu novada pašvaldības, Valmieras novada pašvaldības, Siguldas novada pašvaldības, Biedrības No Salacas līdz Rūjai, VRG Brasla, Cēsu rajona lauku partnerības CRLP, Bio p/s ”Varšavas”, Z/S Kāši, SIA “Žaks 2”, kā arī EIT Climate-KIC un EIT Food, tā rezultātā radot platformu tikšanās organizēšanai zaļā publiskā iepirkuma interesentiem 3 pašvaldībās, lai kopīgi apzinātu nepieciešamos iepirkuma apjomus, veidus un struktūru, kas veidotu atbalstošu vidi īso pārtikas piegādes ķēžu attīstībai. Projektā plānota pieredzes pārnese uz citām pašvaldībām.

Jāatzīmē, ka no 1.jūnija līdz 3.jūnijam CITIES 2030 projekts izgāja ārpus virtuālās vides, lai tā dalībnieki satiktos klātienē laikā Roeselarē, Beļģijā un apmainītos ar pieredzi pārtikas sistēmu attīstībai, projektā padarītajiem un plānotajiem darbiem. Tīklošanās pasākuma laikā papildus pievienotā vērtība ir tā dažādie partneri, kuri veido iekšējo resursu un mācās un iedvesmojas viens no otra par dzīvo prakšu un politikas laboratorijām, sākot no bērnu izglītošanas par veselīgu pārtiku un skolu ēdnīcu pārveidošanu par ēdiena baudīšanas vietu Slow Food garā, beidzot ar urbānajiem dārziem un blokķēžu izveidi lauksaimniecības produktu izcelsmes izsekošanai. Projekta sadarbības partneru labās prakses piemēri atrodami šeit.

Projekts tiek īstenots Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas Apvārsnis 2020 ietvaros, līguma nr. 101000640.