Biedrība “Preiļu rajona partnerība” šogad dižojas ar projektu “Ražošanas apjoma palielināšana un jaunu produktu ražošana ZS “Vilkači” iegādājoties jaunas iekārtas”

Biedrība “Preiļu rajona partnerība” šogad dižojas ar projektu “Ražošanas apjoma palielināšana un jaunu produktu ražošana ZS “Vilkači” iegādājoties jaunas iekārtas”
20.02.2022

ĪSTENOTĀJS: Stabulnieku pagasta zemnieku saimniecība “Vilkači”

VIETA: Stabulnieku pagasts, Preiļu novads

PROJEKTA FINANSĒJUMS: kopējās izmaksas: 4205,60 EUR, ELFLA publiskais finansējums: 2432,99EUR  

PROJEKTA MĒRĶIS: Veicināt ražošanas attīstību, izmantojot iegādātās iekārtas, savas izaudzētās bioloģiskās produkcijas pārstrādē – jaunu produktu un pakalpojumu radīšanu, to realizēšanu tirgū un kvalitatīvu darba apstākļu radīšanu.

PROJEKTA AKTIVITĀTES UN REZULTĀTI: Z/S Vilkači reģistrēta 1992.gadā.  Saimniecība jau no 2016 gada ir sertificējusies kā bioloģiskā saimniecība, kurā tiek visa nepieciešamā produkcija saražota uz vietas un iespēju robežās tiek pārstrādāta un realizēta vietējā tirgū, bio veikalos. Īstenojot projektu, ražošanas attīstībai un apjomu kāpināšanai ir iegādāti sekojoši pamatlīdzekļi: hidrauliskā sulas spiede ar smalcinātāju, saldētava /495 l apjomā/, sleisers- gastarnomiskais griezējs, augļu – dārzeņu žāvētava , mārketinga un publicitātes aktivitātes.

Domājot par saimniecības attīstību ilgtermiņā, tad jāplāno arī par tiem procesiem, kas notiks pēc gada vai diviem. Tā kā pašreiz iestādītās ilggadīgo augļkoku, ogulāju platības ne visas ražu dod pilnā apjomā, tad smiltsērkšķu platības 2,52 ha platībā sāks ražot tikai nākamajā gadā un jāparedz, ka saldētava būs nepieciešama arī šīm ogām un cidonijām, sukāžu ražošanā.

Tāpat pārstrādei arī būs nepieciešama hidrauliskā sulas spiede ar smalcinātāju, kas atvieglo darbu un iespējami daudz lielāki ražošanas apjomi,  un augļu- dārzeņu žāvētājs, produkcijas žāvēšanai – zāļu tējas, garšvielas un sukādes.

 Saimniecība ražo sekojošu produkciju: ir uzsākta sulu spiešana un realizēšana/āboli, bumbieri, upenes, ķirbji, burkāni/; turpinām attīstīt ogu rullīšu ražošanas procesu; ķirbju, ābolu, cidoniju, rabarberu sukāžu ražošanas procesu; priežu čiekuru, piparmētru, rabarberu sīrupa ražošanu; turpinām  dažādu zāļu tēju un garšvielu ražošanas procesa attīstību un esam uzsākuši smiltsērkšķu sulas un kaltētā pulvera ražošanu;

Projektā  iegādāto inventāru izmantojam  ražošanā un pārstrādē, lai atvieglotu roku darbu un spētu saražot lielākus apjomus.

Tā kā esam bioloģiskā saimniecība, tad savā ražošanas procesā un ikdienā lietojam, savu saražoto produkciju un bioloģiskas izcelsmes izejvielas, piem. cukuru. Līdz ar to, arvien vairāk iedzīvotāju izvēlas veselīgu pārtiku, un mēs varam konkurēt ar šo preci. Tā kā esam pagaidām nelieli mājražotāji, tad noieta tirgus ir nepārtraukti jāmeklē, un jāpiedāvā kvalitatīva un izskata ziņā piesaistoša prece. Tiek domāts pie preces reklāmas pasākumiem, pie iesaiņojuma noformējuma. Tiek izstrādātas vizītkartes, preču etiķetes, uzlīmes, top baneris.

Z-S Vilkači Latgales reģiona uzņēmēju konkursā Gada balva 2020 , ieguva balvu Gada mājražotājs Latgalē  2020.