Biedrības “Partnerība Daugavkrasts” Dižprojekts 2023 ir “Tradicionālu mīklas izstrādājumu ražotne”.

Biedrības “Partnerība Daugavkrasts” Dižprojekts 2023 ir “Tradicionālu mīklas izstrādājumu ražotne”.
11.02.2024

PROJEKTA NOSAUKUMS: Tradicionālu mīklas izstrādājumu ražotne
ĪSTENOTĀJS: SIA “Aluna”
VIETA: “Mežauļi”, Ķekavas pagasts, Ķekavas novads
PROJEKTA FINANSĒJUMS: kopējās izmaksas: 11828.96 EUR, ELFLA publiskais finansējums: 9776.00 EUR
PROJEKTA MĒRĶIS: Izveidot Ķekavas novadā tradicionālo mīklas izstrādājumu ražotni
PROJEKTA AKTIVITĀTES UN REZULTĀTI:
Projektā iegādāts aprīkojums mīklas izstrādājumu ražošanai: mīklas mīcītājs, mīklas rullis, valcētājs, ledusskapis, saldētava, darba galdi. Uzņēmumam radīta jauna grafiskā identitāte (zīmols “Trīdirīdi”, sauklis “Kultūrgarša!”, iepakojumu marķējumi). Arī uzņēmuma Facebook lapas nosaukums ir tāds pats, kā sauklis: https://www.facebook.com/kulturgarsa/
Projekta stāsts aizsākās 2022. gada pavasarī, kad Mežauļos pie Līgas un Raimonda dzīvi uzsāka ukraiņu ģimene. Iesākumā radu un draugu pasākumos, pēc tam arī plašākos pasākumos, kuri tika organizēti Mežauļos, arvien biežāk izskanēja vēlme pagaršot Ukrainai raksturīgus tradicionālus ēdienus. Ēdieniem pakāpeniski pievienojās arī Latvijai un Lietuvai raksturīgu garšu receptes, jo Līgas dzimtas zari aizstiepjas arī Lietuvā. Tādejādi visas vasaras garumā tika gatavotas un izmēģinātas dažādas ēdienu receptes, sākotnēji organizējot šo kā brīvprātīgo aktivitāti, piemēram, barojot paleatīvo bērnu ģimeņu saietu, dodoties vai uzņemot pie sevis mājās vairākus sociālās aprūpes centrus, apkaimes iedzīvotājus (Mežinieku kopienu) un Ukrainas bēgļus. Un jau rudenī bija skaidrs, ka ir pieprasījums pēc tradicionāliem ēdieniem, kam pretī būtu jāliek piedāvājums.
Uzņēmuma izejvielas iespēju robežās tiek iegādātas no novada ražotājiem, piemēram, cūkgaļa no ZS “Čokas”, dārzeņi, zaļumi, ogas no SIA “Flourishing”, ZS “Atvases” vai vietējiem ražotājiem, piemēram, “Straupe” piena produkti.
Šobrīd SIA “Aluna” ražošanas pamatprodukts ir vareniki ar dažādiem pildījumiem, ko iespējams iegādāties gan ražotnē “Mežauļos”, gan pasūtīt ar piegādi Ķekavas novadā. Popularitāti jau guvušas arī uzņēmuma piedāvātās vareniku gatavošanas meistarklases. Savukārt, gatavojot ēdienus dažādiem pasākumiem, tiek izmantotas gan Latvijas, gan Ukrainas un Lietuvas tradicionālo ēdienu receptes. Uzņēmums ir nodrošinājis darbu ukraiņu ģimenei, kura ir iedzīvojusies un arī savu turpmāko dzīvi saista ar palikšanu Latvijā.

PROJEKTA FOTOGRĀFIJAS