Biedrības “Abulas lauku partnerība” Dižprojekts 2023 ir “Dzejnieces Marikas Svīķes piemiņas un kultūras vietas izveide Smiltenes Vecajā parkā”.

Biedrības “Abulas lauku partnerība” Dižprojekts 2023 ir “Dzejnieces Marikas Svīķes piemiņas un kultūras vietas izveide Smiltenes Vecajā parkā”.
11.02.2024

PROJEKTA NOSAUKUMS: “Dzejnieces Marikas Svīķes piemiņas un kultūras vietas izveide Smiltenes Vecajā parkā”
ĪSTENOTĀJS: Biedrība “SMILTENEI UN LATVIJAI”
VIETA: Smiltene
PROJEKTA FINANSĒJUMS: kopējās izmaksas: 22 116.07 EUR, ELFLA publiskais finansējums: 19904.46 EUR
PROJEKTA MĒRĶIS: Izveidot kultūrvietu Smiltenes Vecajā parkā dzejnieces Marikas Svīķes piemiņai.
PROJEKTA AKTIVITĀTES UN REZULTĀTI: Vietējā sabiedrība, dzejnieces Marikas Svīķes darbu cienītāji, vēlējās izveidot vietu, kura simboliski saistītos ar dzejnieces dzīvi un daiļradi. LEADER projekta ietvaros izveidoja Kultūrvietu Smiltenes Vecajā parkā dzejnieces piemiņai, kas kalpo arī kā kultūras notikumu, dzejas lasījumu un citu nelielu kultūras pasākumu norisei Smiltenes novada iedzīvotājiem un pilsētas viesiem. Tika labiekārtota teritorija Vecajā parkā, izveidojot celiņus, iekārtojot puķu dobes un iesējot puķu pļavu, uzstādot soliņus, kā arī izgatavojot un uzstādot dzejniecei veltītu metāla skulptūru – nerūsējoša tērauda Taureni, lielāku par cilvēka augumu, kam, priekšā piestājoties, radīsies ilūzija, it kā šie spārni piederētu šim cilvēkam. Šī vieta ir piemērota cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Vieta ir aprīkota ar apgaismojumu, lai tā nezaudētu savu pievilcību arī ziemas mēnešos.
Projekta rezultātā tika izveidots jauns tūrisma objekts – vides elements, kas iepazīstina pilsētas viesus un novada iedzīvotājus ar dzejnieci Mariku Svīķi un viņas daiļradi. Pie Vides objekta labi redzamā vietā ir nolasāms Kvadrātkods, kas aizved interesentu uz vietu internetā, kur apkopota informācija par dzejnieci.
Lai nodrošinātu projekta ilgtspējību, skulptūra tiks veidota no nerūsējoša tērauda, celiņu un to apmales veidotas, lai būtu viegli kopjamas, soliņi būs smagi, lai ne laika apstākļi un cilvēka iedarbība tos nevarētu sabojāt. Projektu pēc tā pabeigšanas uzturēs Smiltenes novada pašvaldība.
PROJEKTA FOTOGRĀFIJAS