Īstenots projekts “Atbalsts nacionālā, reģionālā un vietējā līmeņa organizāciju attīstības plānošanas kapacitātes stiprināšanai Moldovas lauku un reģionu ilgtspējīgai, viedai un līdzsvarotai izaugsmei”

Īstenots projekts “Atbalsts nacionālā, reģionālā un vietējā līmeņa organizāciju attīstības plānošanas kapacitātes stiprināšanai Moldovas lauku un reģionu ilgtspējīgai, viedai un līdzsvarotai izaugsmei”
15.11.2022

9.augustā tika noslēgts līgums par projekta „ Atbalsts nacionālā, reģionālā un vietējā līmeņa organizāciju attīstības plānošanas kapacitātes stiprināšanai Moldovas lauku un reģionu ilgtspējīgai, viedai un līdzsvarotai izaugsmei” ieviešanu.

Biedrības „Latvijas Lauku forums” projekta sadarbības partneri bija Moldovas Nacionālais LEADER tīkls, Moldovas Lauku attīstības tīkls, Ziemeļu reģiona attīstības aģentūra, Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas eksperti, vietējās rīcības grupas Latvijā un Moldovā. Īstenošanā tika iesaistītas arī citas juridiskās personas, kas sniedza nozīmīgu ieguldījumu iniciatīvas mērķu sasniegšanā – reģiona pašvaldību eksperti, biedrības un citi.

Projekta mērķis bija sniegt atbalstu Moldovas reģioniem kapacitātes stiprināšanai viedu risinājumu principa piemērošanai attīstības plānošanā, projektu īstenošanā un ilgtermiņa platformas izveidei lauku balss paušanai, sekmējot zināšanas un prasmes Moldovas LEADER un Moldova Lauku tīkla darbiniekiem, vietējām rīcības grupām (VRG) un reģionu pārstāvjiem un spēcinot to kopdarbību nacionāla līmeņa izaicinājumu risināšanā rīcības politiku līmenī, identificējot stratēģisku pasākumu kopumu aktuālāko izaicinājumu risināšanai teritorijas konkurētspējas celšanai un viedai pārvaldībai.

Mērķa sasniegšanai projektā tika veiktas šādas aktivitātes:

1) reģionālā, vietējā pārvaldes līmeņa un nevalstiskā sektora kapacitātes spēcināšana ikdienas darba veikšanai un ilgtermiņa pielāgošanās aktivitāšu īstenošanai lauku attīstības stiprināšanai Moldovas reģionos, vebināros apmainoties ar pieredzi un zināšanām par lauku kopienu parlamenta konceptu, par VRG darbību un projektu radošajām idejām, kas pirms tam iepazītas Moldovas delegācijas vizītes laikā, par kultūras monetizāciju lauku teritorijās, par GIS priekšrocībām teritorijas plānošanā, VARAM to prezentējot Moldovas Ziemeļu un Dienvidu plānošanas reģiona pārstāvjiem.

2)metodiskais un praktiskais atbalsts Moldovas Lauku kopienu parlamenta platformas izveidē Moldovas LEADER un Lauku tīkla pārstāvju vizītes laikā no 17.oktobra līdz 21.oktobrim Latvijā un Latvijas Lauku foruma un Partnerības “Kaimiņi” un lauku attīstības eksperta vizītes laikā no 5.oktobra līdz 9.oktobrim Moldovā, vebināros un kopīgā darbnīcā Kišiņevā, piedaloties biedrību, sabiedrisko organizāciju, uzņēmumu VRG pārstāvjiem ar Latvijas Vēstnieka Moldovā Ulda Mikuta ceļavārdiem. Tādējādi  iepazīstinot ar Latvijas Lauku foruma darbu un izmantotajām metodēm, ar citu Eiropas valstu pieredzi, kopīgi ar ekspertu atbalstu izstrādājot koceptu un Moldovas LEADER un Moldovas Lauku tīkliem parakstot memorandu, uz kā pamata tās uzsāk šīs kustības ieviešanu.

3)kapacitāti stiprinošie pasākumi Moldovas Ziemeļu un Dienvidu plānošanas reģionu un pašvaldību speciālistiem attīstības plānošanā un projektu īstenošanā. No 16.oktobra līdz 20.oktobrim tika organizēts Latvijas ekspertu – VARAM, Rīgas domes, LU/ pētniecības un inovāciju uzņēmuma “INNOMATRIX”, Daugavpils valstspilsētas pārstāvji – pieredzes apmaiņas brauciens uz Moldovu, sniedzot Latvijas ekspertīzi Moldovas Ziemeļu reģiona attīstībai aktuālajos jautājumos – pilsētu attīstība reģionālās politikas ietvaros, degradēto teritoriju revitalizācija, reģiona viedā specializācija. Savukārt no 8.novembra līdz 10.novembrim Latvijā viesojās Moldovas Infrastruktūras un reģionālās attīstības ministrijas, Moldovas Ziemeļu un Dienvidu reģionu aģentūru pārstāvji. Delegācija tika iepazīstināta ar Latvijas reģionālās attīstības tendencēm un uzstādījumiem reģionālās politikas mērķu sasniegšanai, t.sk. par policentriskas attīstības pieeju. Tika sniegts ieskats par Latvijas plānošanas reģionu darbību. Tāpat delegācija tikās ar Rīgas pilsētas Attīstības departamenta un Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras pārstāvjiem, iepazīstoties ar attīstības plānošanas dokumentiem, īstenotajiem un plānotajiem projektiem. Vizītes noslēgumā delegācija tikās ar Moldovas Vēstnieku Latvijā, informējot par vizītes rezultātiem un sadarbības perspektīvām.

Projekta ilgtermiņa ietekme ir atkarīga no iesākto aktivitāšu turpināšanas, kontaktu uzturēšanas un ilgtspējīga sadarbības modeļa izveides, kas bija katras aktivitātes pamatā. Īpaši jāuzsver delegāciju vizītes, kuru laikā notika informācijas apmaiņa par aktualitātēm un turpmākajām sadarbības iespējām ministriju, plānošanas reģionu, pašvaldību, universitāšu, nevalstisko organizāciju un VRG līmenī, piemēram, tikšanās ar:

-Ziemeļu reģiona pārstāvjiem par attīstības jautājumiem,

-Belci Universitāti par universitātes lomu viedās specializācijas izstrādes un īstenošanas procesā,

-Kišiņevas un Belci pašvaldību vadību/ekspertiem  par attīstības plānošanas un projektu īstenošanas jautājumiem, 

-Strašeni un Sirec vadību, apspriežot turpmākās sadarbības iespējas ar Ropažu un Ķekavas novadu pašvaldībām un projektu īstenošanas iespējas, kā iespējamos finanšu avotus identificējot attīstības sadarbības finansējumu, Erasmus, Eiropa Pilsoņiem, Radošā Eiropa, LEADER programma, Swedish Institute un citiem,  

-Moldovas Infrastruktūras un reģionālās attīstības kolēģiem par sadarbības memoranda saturu un TAIEX projektu īstenošanas iespējas šādos jautājumos: 1) galvaspilsētas mijiedarbība ar nacionālā un reģionālā līmeņa institūcijām attīstības plānošanas jautājumos 2) reģiona viedas specializācijas noteikšana un īstenošanas priekšnosacījumi.  

-International Republican Institute pārstāvjiem, pārrunājot indikatīvi 2023.gada janvārī/februārī plānoto Moldovas delegācijas vizīti administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas un saistītajos jautājumos.

-USAID pārstāvjiem par sadarbības iespējām Moldovas attīstības atbastam.

-Latvijas Vēstnieku Moldovā par vizītes iespaidiem un turpmākajām sadarbības iecerēm.

-Rīgas pilsētas Attīstības departamenta un Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras pārstāvjiem par attīstības plānošanas dokumentiem, īstenotajiem un plānotajiem projektiem.

Projekta laikā izveidotās sadarbības ir pamats jaunu kopēju projektu attīstīšanā un Moldovas Latvijas attīstības sadarbības stiprināšanā arī turpmāk.

Projekts saņēmis Latvijas Ārlietu ministrijas finansējumu 2022.gadā no budžeta programmas “Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība” līdzekļiem

Kontaktinformācija:
Zane Siliņa,
projektu vadītāja
biedrība “Latvijas Lauku forums”,
zane.silina@laukuforums.lv, +37129166142

371 288 55 427 | info@laukuforums.lv | www.laukuforums.lv
Facebook: LLF | Twitter/Instagram: @laukuforums