Energokopienu attīstības veicināšana lauku teritorijās

Energokopienu attīstības veicināšana lauku teritorijās
10.10.2022

2022.gada 20.septembrī tika piešķirts finansējums projekta “Energokopienu attīstības veicināšana lauku teritorijās” priekšizpētei no Vācijas Vides fonda par summu 10 050 EUR. Projekta pirmais posms ilgs trīs mēnešus 01.10.2022 – 31.12.2022, kuru laikā tiks meklēti projekta partneri un apzināta esošā situācija, lai pēc tam sagatavotu turpmāko projektu.

Priekšizpētes laikā ir paredzētas šādas aktivitātes:

1. Pieci starpnozaru semināri un ieinteresēto pušu dialogi visos piecos Latvijas plānošanas reģionos (Kurzeme, Zemgale, Vidzeme, Latgale, Rīga), lai iepazīstinātu ar tēmu “energokopiena”, sniegtu praktisku informāciju, piemērus un iespējas dažādām potenciālajām ieinteresētajām pusēm.

2. Trīs vebināri par praktiskiem, juridiskiem un tehniskiem aspektiem, veicamajiem soļiem un iespējām saistībā ar energokopienām, tajā skaitā skaidrojošā daļa par dažādiem iespējamiem risinājumiem un to pielāgošanu dažādiem Latvijas gadījumiem.

3. Sabiedrības informēšanas pasākumi, tai skaitā skrejlapas (infogrammas) izstrāde un izplatīšana ar īsu un konkrētu pieejamo informāciju par energokopienām un iespējamiem risinājumiem Latvijā. Šis materiāls tiks izplatīts īpaši Latvijas Lauku foruma tīklā. 

4. Pārstāvniecība likumdošanas jautājumos ietvers tādas darbības kā diskusiju uzsākšana starp dažādām tiešajām un netiešajām ieinteresētajām personām gan valsts, gan vietējā līmenī, veidojot seminārus un piedaloties tajos un proaktīvi sniedzot rezultātus un ieteikumus valsts un vietējiem politikas veidotājiem un citām attiecīgajām ieinteresētajām personām.

Šīs priekšizpēte kalpos par pamatu, lai sagatavotu turpmāko projektu. Plānots apzināt un atlasīt vismaz divas pilotteritorijas, kurās varētu izveidoties pirmās lauku energokopienas Latvijā. Tāpat meklēsim atbilstošus projekta partnerus Vācijā un Latvijā. Pēc semināriem un diskusijām sapratīsim, uz kādu sektoru fokusēties – publisko sektoru (skolām, bērnudārziem, citām pašvaldību ēkām), daudzdzīvokļu mājām vai lauku ciematiem ar privātmāju apbūvi.

Mērķis ir informēt un aktīvi iesaistīt vietējās kopienas, piemēram, pašvaldību lēmumu pieņēmējus un iestādes, māju īpašniekus un māju biedrības, ēku pārvaldniekus, iedzīvotājus utt.). Nākotnes mērķis ir sagatavot un nodrošināt tehniski-ekonomisko pamatojumu un vides novērtējumu, tostarp attiecīgās publiskās/privātās ēkas(-u) energoauditu, un novērtēt labākos tehniskos un organizatoriskos risinājumus pilotenergokopienu izveidei.