Biedrības “Lauku partnerība Sēlija” Dižprojekts 2021 ir “Tomātu sulas ražošana”

Biedrības “Lauku partnerība Sēlija” Dižprojekts 2021 ir “Tomātu sulas ražošana”
14.02.2022

ĪSTENOTĀJS: Ieva Puzāne

VIETA: Ratnieki, Viesītes pag., Jēkabpils nov., LV-5237

PROJEKTA FINANSĒJUMS: kopējās izmaksas: 6038,48 EUR, ELFLA publiskais finansējums: 4226,93 EUR  

PROJEKTA MĒRĶIS: Projekta mērķis ir trīs gadu laikā radīt pašaudzētajiem tomātiem pievienoto vērtību, uzsākot tomātu sulas ražošanu un pārstrādājot sulas gatavošanas procesā radušos blakusproduktus – sēklas un mizas, garšvielu pulverī.

PROJEKTA AKTIVITĀTES UN REZULTĀTI: Darba mīlestības un neatlaidības rezultātā atdzimst dārzniecība “Ratnieki”, kas ir vieta ar senām dārzkopības tradīcijām. Šo gadu laikā “Ratnieku” saimniekiem Ievai un Gatim Puzāniem ir izdevies pilnībā nostabilizēt stādu audzēšanas sektoru, tirgū piedāvājot apmēram 70 profesionālās un amatieru šķirnes tomātu stādus, gurķu, kāpostu, paprikas, garšaugu stādus, kā arī puķu dēstus balkonam, kastēm, podiem un dobēm.

Pateicoties šim projektam ir izdevies radīt pievienoto vērtību saimniecībā izaudzētajai produkcijai. Ražošanas procesā visas nepieciešamās sastāvdaļas tiek audzētas uz vietas saimniecībā un tomāts tiek pārvērsts divos produktos, kas dažādo un padara baudāmāku mūsu ikdienas maltīti. Tomātu mīļiem tiek ražota klasiskā tomātu sula, sula ar ķiploku un īpašā – dzelteno tomātu sula ar čili un ķiploku. Savukārt no sulas spiedpaliekām tiek gatavoti garšvielu pulveri.

Projekta ietvaros ir iegādātas sulas spiešanai nepieciešamās iekārtas un inventārs – nerūsējošā tērauda virsma ar izlietnēm, sulas spiede, elektriskais vārāmais kalts, pH metrs un refraktometrs, lai kontrolētu sulas cukura koncentrāciju un atbilstīgo vides skābumu pirms sulas pildīšanas pudelēs. Sēklu un mizu tālākai pārstrādei iegādāta žāvēšanas iekārta.

Saimniecībā ir pieejamas degustācijas un arī ekskursija, kuru laikā var iepazīties ar 8 siltumnīcām, tur audzētajiem košuma un garšaugiem, kā arī nobaudīt ar jaunajām iekārtām spiestās sulas un citus gardumus.