Saldus rajona attīstības biedrības Dižprojekts 2020 ir “Digitālie rīki inovatīviem pakalpojumiem Jaunauces pilī”

Saldus rajona attīstības biedrības Dižprojekts 2020 ir “Digitālie rīki inovatīviem pakalpojumiem Jaunauces pilī”
29.01.2021

PROJEKTA NOSAUKUMS: Digitālie rīki inovatīviem pakalpojumiem Jaunauces pilī

ĪSTENOTĀJS: Biedrība “Mēs-Jaunaucei”

VIETA: Jaunauces pils, Jaunauces pagasts, Saldus novads

PROJEKTA FINANSĒJUMS: kopējās izmaksas: 19969.36 EUR, ELFLA publiskais finansējums: 17972.42 EUR.  

PROJEKTA MĒRĶIS: Izveidot digitālu rīku – aplikāciju datorplanšetēs, kas nodrošinās papildinātās realitātes pakalpojumus Jaunauces pilī, eksponējot gleznas un krūšutēlus, un muižniecības balles dejas demonstrējumu pils kupolzālē.

PROJEKTA AKTIVITĀTES UN REZULTĀTI:  LEADER projekta ietvaros Jaunauces pilī izveidota aplikācija – papildinātās realitātes digitālā ekspozīcija “Vārti”, kas ir inovatīvs pakalpojums – tas spēj vizualizēt neesošus priekšmetus, kuri kādreiz pilī atradušies.

Pils zāles ekspozīcijā iespējams skatīt 12 gleznas un astoņus krūšutēlus, kas atradās 19. gadsimtā Jaunauces pilī. Šeit atradās izcilākā tā laika mākslas kolekcija Kurzemes guberņā – 84 vecmeistaru gleznas, tai skaitā Rafaela, Leonardo da Vinči darbi, tēlnieka Bertela Torvaldsena darinātie marmora krūšutēli, un citu izcilu meistaru darbi. Kolekcija piederēja baronam Teodoram fon der Ropam. Daļa darbu zuduši Otrā pasaules kara laikā, citi skatāmi Eiropas muzejos.

Tā kā Jaunauces pils zālē notika arī barona Ropa ģimenes svētki, tad aplikācijā 3D formātā ir skatāmas arī 1833. un 1915. gada muižniecības balles dejas piecsoļu valsis un mašiše tā laika tērpos.

Jaunauces pilī ir kvalitatīvs, laikmetīgs un inovatīvs piedāvājums par izcilo Jaunauces pils kultūras mantojumu, kas izglīto un iedvesmo 21. gadsimta cilvēkus.

Projekta video

[apraksts PDF formāta] [uzzini par citiem Dižprojektiem 2020]

PROJEKTA FOTOGRĀFIJAS