LEADER Dižprojekts 2020

LEADER Dižprojekts 2020
01.02.2021

Uzsākot jaunu gadu, vēlamies novērtēt labāko, kas paveikts aizgājušajā, neskatoties un, iespējams, pat par spīti sarežģītajiem 2020. gada apstākļiem! Leposimies ar labi paveikto, svinot desmitgadi LLF iniciētajai Latvijas partnerību balvai LEADER Dižprojekts – izvirzītiem Vietējo iniciatīvu projektiem, kuri realizēti VRG darbības teritorijā ar LEADER ELFLA vai EJZF fonda atbalstu un kuri ir teritorijas lepnums un aktīvo ļaužu darbības apliecinājums. Aicinām VRG izvirzīt projektus no savām darbības teritorijām!

Konkursa mērķis ir  popularizēt unikālas un reģionu teritorijām un iedzīvotājiem nozīmīgas idejas, kas īstenotas ar LEADER pieeju un saņēmis finansējumu. Jāatceras, ka galvenā nav projektu savstarpējā sacensība, bet gan lepošanās ar paveikto, sabiedrības informēšana par līdzcilvēku paveikto, iedrošinot arī citus aktīvai rīcībai.

Lai sasniegtu plašāku mērķauditoriju, informācija par katru Dižprojekta 2020 nominantu tiks publicēta LLF mājas lapā un sociālajos tīklos. Tāpat arī sagatavosim materiālu medijiem izplatīšanai gan reģionālā, gan nacionālā mērogā.

Dižprojekts 2020 nominācija tiks piešķirta, balstoties uz partnerību, ekspertu un sabiedrības balsojumu.

DIŽPROJEKTA 2020 KANDIDĀTI (jauktā secībā)

A

Vidzemes Lauku partnerības “Brasla” izvirzītais projekts ir “SIA “Kokļu mežs” darbības attīstība”.

Pateicoties projekta ietvaros izveidotajai datorprogrammai, kokles spēli iespējams apgūt jebkurā pasaules vietā un sev vispiemērotākajā laikā. Ja interesentam nav savas kokles, tad instrumentu iespējams izmantot no “Kokļu meža” krājumiem, jo projekta ietvaros iegādātas 80 kokles. [vairāk par projektu] [balsojums]

Ā

Biedrības “No Salacas līdz Rūjai” izvirzītais projekts ir “Mobilās veterinārās prakses izveidošana”.

Īstenojot projektu, tika radīts pilnīgi jauns, inovatīvs pakalpojums, kas ļauj liellopu saimniecībām daudz ātrāk kāpināt ganāmpulka ģenētisko potenciālu. Projekta ietvaros tika iegādāts moderni aprīkots veterinārais auto, kas ļauj ikdienā apkalpot vairāk klientu un piedāvāt plašāku un kvalitatīvāku veterināro pakalpojumu.[vairāk par projektu] [balsojums]

B

Biedrības “Bauskas rajona lauku partnerība” izvirzītais projekts ir “Rundāles ūdensdzirnavu labiekārtošana atpūtai un izklaidei (2.kārta)”.

Pasākumu rīkošanas ērtībām un iespējām ir iegādāti saliekami galdi un krēsli, U-veida virtuves iekārta, apskaņošanas sistēma, izbūvēta energoefektīva apkures sistēma 1. un 2.stāvā 270 m2 platībā ar vintāžas tipa radiatoriem un kamīniem. Āra teritorijai ir iegādāti atpūtas soliņi, ar saulessargiem aprīkoti galdi un soli, uzstādītas atkritumu tvertnes un āra tualete, bērniem pieejams rotaļu laukums ar batutu. [vairāk par projektu] [balsojums]

C

Biedrības “Darīsim paši!” izvirzītais projekts ir “Aprīkojuma iegāde jauniešu mājai Kuldīgā“.

Lielākais projekta ieguvums ir dotā iespēja ikvienam jaunietim būt aktīvam, lietderīgi pavadīt savu brīvo laiku un pašam iesaistīties pasākumu organizēšanā. Projekta rezultātā radās vieta, kurā jaunieši ar aizrautību iesaistās savas sabiedriskās dzīves veidošanā, radot piederības sajūtu vienaudžu vidū. [vairāk par projektu] [balsojums]

Č

Biedrības “Lauku partnerība “Lielupe”” izvirzītais projekts ir “Dārzeņu un augļu pārstrādes attīstīšana ZS “Vārpas””.

Izveidots kopīgs tūrisma piedāvājums, sadarbojoties ar Lielplatones muižu, kas atrodas netālu no ražotnes, muižas ēku kompleksā. Tāpat projekta laikā veiktie ieguldījumi ražošanā deva iespēju būtiski palielināt ražošanas jaudu, salīdzinājumā ar iepriekš saražoto uzņēmumā.[vairāk par projektu] [balsojums]

D

Biedrības “Pierīgas partnerība” izvirzītais projekts ir “Pakalpojuma attīstīšana atpūtas bāzē “Dūšeļu kempings-laivas””.

Projekta aktivitātes un sasniegtie rezultāti tuvina uzņēmumu mērķim – iespēju visos gada laikos kempingā justies kā miera ostā un ikvienam atrast piemērotas aktivitātes tieši sev. Projekta īstenošanas rezultātā uzņēmums spēj piedāvāt savstarpēji saskanīgus, kvalitatīvus un pārdomātus pakalpojumus, kas balstīti vienotās vērtībās.[vairāk par projektu] [balsojums]

E

Biedrības “Lauku partnerība Ziemeļgauja” izvirzītais projekts ir “Petanka sporta centra labiekārtošana Ērģemes pagastā”.

Pēc vietējo iedzīvotāju un sporta entuziastu iniciatīvas bijušajās Ērģemes veikala-ēdnīcas telpās ierīkota vienīgā iekštelpu petanka halle Latvijā. Ierīkoti seši petanka laukumi, kur iespējams rīkot gan vietējus, gan starptautiskus petanka turnīrus.[vairāk par projektu] [balsojums]

Ē

Biedrības “Ziemeļkurzemes biznesa asociācija” Dižprojekts 2020 ir “Pasiekstes vējdzirnavu vēsturiskā tūrisma attīstīšana”.

Pateicoties EJZF līdzfinansējumam un Veinbergu ģimenes neatlaidīgajam darba sparam, no necilām un brūkošā stāvoklī esošām vējdzirnavām ir atdzimušas jaunas, skaistas ar vēsturiskiem notikumiem apvītas vējdzirnavas un to apkārtne. [vairāk par projektu] [balsojums]

F

Biedrības “Aizkraukles rajona partnerība” Dižprojekts 2020 ir “Veterinārās klīnikas izveide Pļaviņās un mobilās veterinārās klīnikas pilnveide”.

Projekta laikā tika izveidota veterinārā klīnika, kas tuvākajā apkārtnē līdz šim nav bijusi pieejama. Dzīvnieku aprūpe ir pieejama sākot no kāmīšiem un žurciņām līdz pat liellopiem. [vairāk par projektu] [balsojums]

G

Biedrības “SATEKA” Dižprojekts 2020 ir “Mājas siera ražošanas telpu paplašināšana”.

Pateicoties vairāku LEADER projektu īstenošanai, SIA “Pakalnieši” saimniecei Inetai Dambrovai ir izdevies piepildīt sen lolotu sapni par siera māju. Ieguldot LEADER projektu un pašu finansējumu, siera māja tika izveidota vecajā kūtī, kas būvēta 1926. gadā. [vairāk par projektu] [balsojums]

Ģ

Biedrības “Partnerība laukiem un jūrai” Dižprojekts 2020 ir “Kopienu centra izveide Smārdē”.

Smārdes kopienu centrs jeb “Baltā māja” kā to dēvē vietējie iedzīvotāji tika izveidots vecajā Smārdes dzelzceļa stacijā. Engures novadā tas ir pirmais centrs jeb vieta, kur pulcēties iedzīvotājiem un īstenot savas intereses, lai veicinātu sabiedrības aktivitāti, iesaisti un vietas piederību, kā arī ieviestu dažādus brīvā laika un mūžizglītības pasākumus. [vairāk par projektu] [balsojums]

H

Nodibinājuma “Madonas novada fonds” Dižprojekts 2020 ir “Lopu kautuves pārbūve bioloģiskās saimniecības attīstībai”

Braucot no Rīgas uz Pļaviņām var apstāties Bērzaunes pagasta “Labumos”, kur iegādājamas dažāda veida bioloģiskās desas un desiņas. Saimniece Ieva Galiņa pirms vairākiem gadiem iegādājās pamestu un vecu kautuvi, kuru nu ar LEADER finansējumu modernizēja un paplašināja, lai piemērotu to nelielai, mūsdienīgai kautuvei, tālākai gaļas sadalei un pārstrādei.

[vairāk par projektu] [balsojums]

I

Biedrības “Ludzas rajona partnerība” Dižprojekts 2020 ir “BIO tēju, garšvielu un sukāžu ražotnes izveide”.

Ar projekta atbalstu izveidota BIO ražotne un palielināts bioloģiskās produkcijas piedāvājumu klāsts, dodot cilvēkiem lielākas izvēles iespējas lietot uzturā veselīgu produkciju.

[vairāk par projektu] [balsojums]

Ī

Biedrības “Alūksnes lauku partnerība” Dižprojekts 2020 ir “Veloostas izveide Alūksnē”.

Projekta ietvaros ģimenes uzņēmums SIA “Hanvest” uzsāka uzņēmējdarbību Alūksnes vēsturiskā centra teritorijā. Tika izveidota gaumīgs un mūsdienīgs tūrisma inventāra nomas punkts “Veloosta”, kas veiksmīgi iekļaujas Alūksnes ezera krasta teritorijā un tai raksturīgajā izskatā.

[vairāk par projektu] [balsojums]

J

Biedrības “Krāslavas rajona partnerība” Dižprojekts 2020 ir “Laikmetīgas atpūtas vietas izveidošana ceļotājiem Krāslavas novadā”.

Projekta ietvaros radīta “sajūtu tūrisma” vieta, kur iespējama netraucēta atpūta ziemeļnieciska tipa namiņos. Teritorijā pieejama lauku melnā pirts, laivas, supi, grila piederumi piknikam, kopējā atpūtas telpa, kā arī piemājas dārzu labumi. 

[vairāk par projektu] [balsojums]

K

Biedrības “Talsu rajona partnerība” Dižprojekts 2020 ir “Tūrisma un atpūtas vietas “Dunduriņi” izveidošana”.

Projekta rezultātā atpūtas vietā “Dunduriņi” ir izveidota paaugstināta servisa līmeņa kempings, kas atrodas Sasmakas ezera krastā.

[vairāk par projektu] [balsojums]

Ķ

Biedrības “Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība “Kaimiņi”” Dižprojekts 2020 ir “Mobilā veterinārā klīnika-laboratorija”.

Projekta ietvaros tika izveidota mobila veterinārā vienība, kas nodrošina dzīvnieku veterināro aprūpi, manipulācijas un diagnostiku izbraukumā – dzīvnieku novietnēs uz vietas.

[vairāk par projektu] [balsojums]

L

Biedrības “Stopiņu Salaspils Partnerība” Dižprojekts 2020 ir “Iekārtu iegāde mājražojumu sērijas “Dreiling” uzsākšanai”.

Ko darīt, kad darbs vairs nerada prieku? Seko savai sirdsbalsij kā to izdarīja Daiga un Ivars radot uzņēmumu “Dreiling”! Projekts ļāvis piepildīt sapni, ļaujot izveidot mūsdienīgu sukāžu un vīna mājražošanu.

[vairāk par projektu] [balsojums]

Ļ

Lauku partnerības “Sēlija” Dižprojekts 2020 ir “Jāšanas sporta centra izveidošana biedrībā “Ūsiņš”, otrā kārta”.

Projekta laikā tika uzbūvēta jāšanas sporta manēža, kura aprīkota ar ugunsdrošības sistēmu un elektrību. Manēžas laukuma pamatam savesta smilts, kas sablietēta un ikdienā tiek uzturēta ar speciālu līdzinātāju, nodrošinot kvalitatīvu jāšanai paredzēto smilšu pamatu.

[vairāk par projektu] [balsojums]

M

Biedrības “Liepājas rajona partnerība” Dižprojekts 2020 ir “Dabas mājas izveide Zirgu salā”.

Projekta ietvaros uzbūvēta Dabas māja, kas daļēji atrodas uz Liepājas ezera. Ap to izveidota labiekārtota teritorija un radīta pamatinfrastruktūra, kurā vienuviet iedzīvināti Liepājas ezera un Baltijas jūras dabas izziņas un izpētes materiāli, kā pieejama informācija par zvejas kultūras mantojuma saglabāšnu.

[vairāk par projektu] [balsojums]

N

Biedrības “Abulas lauku partnerība” Dižprojekts 2020 ir “Autosporta attīstības veicināšana bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem Smiltenes novadā”.

Projekta ietvaros biedrība iegādājās desmit kartingus – septiņus pieaugušajiem, divus bērniem/jauniešiem un vienu divvietīgo. Papildus projektā tika iegādāti arī divi jūras konteineri un ķiveres braukšanas drošības nodrošināšanai.

[vairāk par projektu] [balsojums]

Ņ

Biedrības “Cēsu rajona lauku partnerība” Dižprojekts 2020 ir “Suņu pastaigu un adžiliti treniņu laukuma izveide Raiskumā”.

Kempingā “Apaļkalns”, izveidojot suņu pastaigu, adžiliti treniņu laukuma infrastruktūru, radīta pievilcīga vide kempinga apmeklētājiem – suņu saimniekiem. Projektā iegādāti specializētie šķēršļi, adžiliti treniņiem un labiekārtota laukuma teritorija, atbilstoši suņu treniņu prasībām.

[vairāk par projektu] [balsojums]

O

Saldus rajona attīstības biedrības Dižprojekts 2020 ir “Digitālie rīki inovatīviem pakalpojumiem Jaunauces pilī”.

LEADER projekta ietvaros Jaunauces pilī izveidota aplikācija – papildinātās realitātes digitālā ekspozīcija “Vārti”, kas ir inovatīvs pakalpojums – tas spēj vizualizēt neesošus priekšmetus, kuri kādreiz atradušies pilī.

[vairāk par projektu] [balsojums]

P

Biedrības “Ziemeļlatgales partnerība” Dižprojekts 2020 ir “Pieejamības nodrošināšana Viļakas ezera salai, uzstādot koka laipu un pontonu tiltu”.

Pateicoties projektam, pirmo reizi trīssimt gados interesentiem ir iespēja ne tikai aizpeldēt uz Viļakas ezera salu, bet arī doties pastaigā pāri jaunajam tiltiņam. Projekta ietvaros pērnā gada oktobrī Viļakā tika atklāta jaunā pastaigu taka.

[vairāk par projektu] [balsojums]

R

Biedrības “Kandavas partnerība” Dižprojekts 2020 ir “”Tēviņu” mājas vīna darītavas attīstība”.

Projekta ietvaros uzbūvēta jauna ražošanas ēka, kurā izveidota ražošanas, augļu un ogu uzglabāšanas, pārstrādes telpas un plašāka tirdzniecības telpa produkcijas realizēšanai.

[vairāk par projektu] [balsojums]

S

Biedrības “Partnerība “Daugavkrasts”” Dižprojekts 2020 ir “Teritorijas labiekārtošana un jaunas programmas izstrāde skolu tūrisma attīstībai”.

Realizējot projektu, ir izveidotas divas jaunas bāzes vietas Ķekavas novada Riekstu mežā. Katrā no tām ir uzbūvētas lielas lietus nojumes, tualete un ugunskura vieta.

[vairāk par projektu] [balsojums]

Š

Biedrības “Rēzeknes rajona kopienu partnerība” Dižprojekts 2020 ir “Graudaugu pārstrādes ceha izveide Rēzeknes novadā”.

Projekta realizācija ļāvusi bioloģiskajai zemnieku saimniecībai “Liepkalns” uzsākt pārtikas produktu ražošanu, tādējādi dodot iespēju daļu pašu izaudzētas produkcijas pārstrādāt jau gatavos produktos.

[vairāk par projektu] [balsojums]

T

Biedrības “Preiļu rajona partnerība” Dižprojekts 2020 ir “Porcelāna darbnīcas izveide Preiļos”.

Projekta rezultātā tika veikta porcelāna darbnīcas būvniecība. Pirmajā stāvā atrodas porcelāna darbnīca un ceplis, kur apdedzina produktus. Šeit notiek arī meistarklases un individuālas nodarbības interesentiem. Otrajā stāvā klienti var apskatīt un iegādāties gatavos porcelāna traukus un citus produktus.

[vairāk par projektu] [balsojums]

U

Biedrības “Jūrkante” Dižprojekts 2020 ir “Kafejnīcas izveide”.

Projekta rezultātā pašā Salacgrīvas sirdī, kur Salaca ieplūst jūrā, izveidota jauna, ar īpašu dizainu veidota kafejnīca “ab initio”. Vārds “ab initio” ir latīņu valodas sakāmvārds, kuru tulko kā “no sākuma, no sākuma”.

[vairāk par projektu] [balsojums]

Balvai “Dižprojekts 2020” izvirzīto kandidātu apkopojums

[ BALSOT PAR KANDIDĀTIEM ]

NOSACĪJUMI DIŽPROJEKTA ATLASEI

1. Projektam jābūt pilnībā ieviestam līdz 31.12.2020.;
2. Pēc jūsu VRG komandas subjektīvā vērtējuma šis projekts ir tas, par ko jūs lepojaties un šis projekts izceļas citu LEADER projektu vidū – aprakstā minot unikalitāti;
3. Jāiesniedz Dižprojekta apraksts uz izveidotajā formā maksimāli 1 (vienas) lpp.;
4. Dižprojekta aprakstam ir jāpievieno labas kvalitātes fotogrāfijas (vismaz 2), kas atspoguļo projekta gaitu vai rezultātus;
5. Projekta īstenotājam jāpiekrīt projekta publicitātei, lai LLF var nodot informāciju medijiem, politikas veidotājiem, Eiropas tīkliem u.c.;
6. Dižprojektu izvirza VRG. Katra VRG var izvirzīt tikai vienu projektu;
7. Dižprojekta uzvarētāju nosaka VRG (viena balss no vienas VRG), ekspertu un sabiedrības (sociālie tīkli) balsojums – katrai grupai piešķirot vienlīdzīgu 1/3 „svaru”.
8. Sabiedrības balsojumu nosaka “patīk” un “dalīšanās” skaits LLF sociālo tīklu profilos, kas tiks publicēts LLF sociālo tīklu lapās ik dienu secīgi pēc projektu iesūtīšanas laika.

[ PIETEIKUMA ANKETA ]

IEPRIEKŠĒJIE DIŽPROJEKTI

  • 2010. gada Dižprojekts – biedrības “Kandavas Partnerība” biedrības “Pūres dzirnas” projekts “Mobilās sulu līnijas iegāde augļkopības produkcijas pārstrādei mājsaimniecībās”;
  • 2011. gada Dižprojekts – Vidzemes lauku partnerības „Brasla” biedrības „LIMBAŢU FILCS” projekts „Sabiedrības veselības pakalpojumu centra izveide Limbaţos „Limbaţu Filcītī”;
  • 2012. gada Dižprojekts – Liepājas rajona lauku partnerības biedrības  „Tūrisma klubs „Oga”” projekts „Aktīvā tūrisma centra  – Kuršu vikingu apmetnes izveide”.
  • 2013. gada Dižprojekts- Daugavpils un Ilūkstes novada partnerības “Kaimiņi” izvirzītais projekts “Paula Sukatnieka vīnkopības un selekcijas centra izveidošana Dvietes pagasta “Apsītēs””.
  • 2014. gada Dižprojekts- Lauku partnerības “Lielupe” izvirzītais biedrības ” Pārtikas amatnieki”  projekts “Jelgavas novada produktu tirdzniecības iespēju uzlabošana“ .
  • 2015. gada Dižprojekts- Saldus rajona lauku attīstības biedrības izvirzītais Krista Eberliņa projekts “Biškopības produktu aprites uzņēmuma attīstīšana un modernizācija konkurētspējas veicināšanai”.
  • 2017. gada Dižprojekts- Ropažu Garkalnes partnerības izvirzītais SIA Latvia Catering Company projekts “Pārvietojamā restorāna tehnoloģisko iekārtu iegāde”.
  • 2018. gada Dižprojekts- nodibinājuma „Madonas novada fonds” izvirzītais SIA “REZIDENCE” realizētais projekts „Ekskluzīva restorāna „Vakars uz ezera” izveide Kāla ezerā”.
  • 2019. gada Dižprojekts – Partnerības „Laukiem un jūrai” izvirzītais SIA “Kuģenieki” realizētais projekts „Veikals pašu ražotiem produktiem jeb Satikšanās vieta “Skudras””.